Du har en forældet browser

Opdater venligst din browser

Opdater browser
Vis alle nyheder Nyheder & Seafood Insight

M/tr Avataq officielt døbt og optaget i Royal Greenlands flåde

18.01.2020

Den nye M/tr Avataq blev lørdag officielt navngivet og optaget i Royal Greenlands flåde ved en ceremoni forud for Kulturnatten i Nuuk.

Det var med stor glæde, at Royal Greenland bød den seneste tilføjelse til vores trawlerfamilie velkommen ved en officiel ceremoni lørdag eftermiddag, hvor hyrekonsulent Anne Louise Fleischer fra Royal Greenlands lønafdeling døbte  trawleren Avataq. Avatag er det største fartøj til dato i Royal Greenlands flåde og er den første trawler, der kan fiske med 3 trawls samtidig.

Åbent skib og fyrværkerishow

CEO Mikael Thinghuus og Director of Corporate Relations Jens K. Lyberth bød gæsterne velkommen til begivenheden, og fortalte om detaljerne ved den seneste, højteknologiske tilføjelse til flåden. Da den officielle ceremoni var afsluttet, blev alle gæster inviteret ombord på Avataq, hvor de kunne udforske skibet og dets fine faciliteter på egen hånd.

Efter besøget på trawleren, blev gæsterne budt indenfor i pakhuset lige over for trawleren. Her blev der i dagens anledning afholdt et helt særligt kulturnatsarrangement, hvor besøgende fik lejlighed til at udforske Royal Greenlands råvarers rejse fra hav til bord. Det var kollegaer fra forskellige afdelinger, der præsenterede de enkelte dele af værdikæden.  Til børnene var der sat en røre – og føletank op, hvor de med egne hænder kunne udforske både fisk og skaldyr.

Historien bag navnet Avataq

Historien bag navnet Avataq

Jeg døber dig Avataq, sagde trawlerens gudmor Anne Louise Fleischer ved ceremonien. Historien bag navnet Avataq begyndte med en konkurrence, hvor alle grønlandske medarbejdere fik muligheden for at indgive navneforslag til den kommende trawler. Vinderen, Arnaq Gjerulff, som arbejder på Royal Greenlands produktionsanlæg i Attu, havde foreslået navnet Avataq, som på grønlandsk betyder fangstblære. En fangstblære er et traditionelt fangstredskab som bruges ved jagt med harpuner på havet. Jagtblæren sikrer, at fangsten ikke synker til bunds. Arnaq Gjerulff var rejst til Nuuk for at overvære ceremonien.

Begivenheden blev afsluttet med et storslået fyrværkerishow for at fejre navngivningen og samtidig markere starten på resten af Kulturnatten 2020 i Nuuk.

Designet til fremtiden

Trawleren er designet til længere fisketure over større afstande og det har derfor været vigtigt at skabe en hjemlig atmosfære ombord for de ansatte. Ambitionen har været både at skabe et godt sted at arbejde og leve og samtidig bygge en topmoderne trawler, der er rustet til fremtiden.

Avataq er bygget til at skifte mellem reje – og hellefiskefiskeri, hvorfor fabrikken ombord er optimeret til begge processer og designet til at maksimere kvaliteten af råvaren. Avataq er samtidig designet med fokus på miljø. Et eksempel på dette er de elektriske trawlspil, der eliminerer oliespild og samtidig sparer på energiforbruget. Heavy fuel er udfaset, da Avataq sejler udelukkende på Marine Gas Oil og der anvendes dermed ingen svær brændsel.

Udforsk detaljerne om Avataq her:

Flag og hjemsted: Nuuk, Grønland
Klassificeringer: DNV 1A1. ICE 1A*
Hoveddimensioner: Længde: 82,3 m. Bredde: 18 m
Lokalisering af fisk: 3 ekkolod, 4 plottere, GPS, logsystem, trawlmonitor
Trawlspil: 4 x 40 tons
Forarbejdningsanlæg: To-strenget Carsoe-anlæg, en linje optimeret til søkogte rejer og en til hellefisk
Frysekapacitet: 110 ton/dag
Dækkraner: Forrest: 3 ton/10 m, i midten: 5 ton/15 m, Bagerst: 7,5 ton/16 m

Hovedmotor: MAN motor 12L32/44Common Rail 7200 kW, 750 rpm
Hjælpemotor: 2x Caterpillar C32 1175 KVA
Dampkedel: 1x Parat kombineret oliefyret/udstødnings-kedel. 3000 kg/time

Lastkapacitet: 2950 m³
Tankkapacitet Marine gasolie: 1360 m³
Hydraulikolietank: 70,91 m³
Ferskvandstank: 224,89 m³
Ferskvandsgenerator (afsaltningsanlæg): 25 m³/dag 

Næste nyhed: Avataq leveret til Royal Greenland A/S
...