Du har en forældet browser

Opdater venligst din browser

Opdater browser

Ideer til vellykkede retter og snacks med rejer

Koldtvandsrejer er meget mere end den traditionelle rejecocktail – en retro-forret, som dog er gået hen og blevet moderne igen. De delikate koldtvandsrejer med masser af umamismag, en fast og saftig konsistens og masser af sunde næringsstoffer passer også perfekt ind i det moderne køkken. Kombineret med et stort udvalg af andre råvarer egner de sig til stort set enhver lejlighed. Her får du ideer til, hvordan du får succes med rejer.

Smagskombinationer

Den grønlandske reje lever i de iskolde farvande i Nordatlanten og Det Nordlige Ishav. I det iskolde vand vokser rejen meget langsomt og udvikler en mild, sødlig smag og en let bitterhed, som er typisk for skaldyr. 

Rejen har en kompleks smag af både umami, sødme og bitterhed, så den udgør nærmest et måltid i sig selv. Rejer er dog også ideelle at kombinere med andre smage, f.eks. frisk og syrligt som lime og citron (den klassiske smagskombination) eller med mildt krydrede, aromatiske og friske smage fra det internationale køkken, som giver den fulde smagsoplevelse.

Prøv en krydret fiskesuppe

Prøv en krydret fiskesuppe

Find opskriften her

Hvis man vil servere en velkomponeret ret med rejer, bør målet være at benytte alle fem grundsmage, så resultatet bliver et tilfredsstillende og afbalanceret måltid eller mellemmåltid.

Eksempler på ingredienser, der er gode at kombinere med rejer, er grøntsager som fennikel og jordskokker, der tilfører sprødhed og dybde, eller søde og syrlige frugter som æble, melon, ananas og mango. Cremede ingredienser som surmælksprodukter, kokosmælk og naturligvis avocado er andre fremragende partnere.

Forslag til råvarer, der er et godt match til rejer:

Image

Kan et lille skaldyr virkelig være så sundt?

Rejer er en supersund spise, som ifølge trendprognosebureauet Pearlfisher passer perfekt ind i det moderne køkken, hvor sundhed står højt på dagsordenen. Rejer er rige på protein og fattige på fedt, og det gør dem til et sundt valg, som også er nemt og praktisk.

Den sunde reje

  • er rig på protein og selen
  • har et højt indhold af en række mineraler, f.eks. omega 3
  • har et højt indhold af en række vitaminer, f.eks. B12
  • har et lavt indhold af fedt og kalorier

Rejens skulpturelle udseende

Med sit lyserøde og hvidstribede kød og sin krumme form ligner rejen næsten en lille skulptur. Rejer vil altid tage sig flot ud på en tallerken, en buffet eller i en snack. De er derfor ideelle som pynt til milde og cremede retter, retter med lyst eller mørkt kød og naturligvis til retter med fisk og skaldyr som fiskefilet, torsk, hellefisk, hummer eller snekrabbe.

Brug små eller store rejer og spiselige blomster som dekoration – det giver et eventyrligt udseende. Prøv også at kombinere rejer med de rester, du måtte have i køleskabet, eller prøv denne asiatisk inspirerede opskrift med sursød dip, der matcher det bitre, salte og umami fra fyldet i de friske forårsruller.

Friske forårsruller med et hav af muligheder

Friske forårsruller med et hav af muligheder

Se opskriften her

Madens lyd er en ny trend – og rejer passer perfekt

At komponere et måltids lyd og opleve maden med både smags-, føle- og høresansen er en ny trend i 2018. Lyden af mad, der bliver spist, udgør en nichetrend på YouTube. Fænomenet kaldes ASMR og involverer bl.a. rejer. En ret med masser af lyd er den såkaldte "poke bowl", som har vundet stigende popularitet. "Nye poke bowl-restauranter popper op overalt, hvor de tilbyder et væld af farver og teksturer og udgør et nyt alternativ til fastfoodrestauranterne," siger Phil Lempert, en af USA's førende trendwatchere og analytikere inden for fødevarer og forbrugertendenser, til Forbes.com. Eksempler på poke bowl-restauranter i Danmark er Maui Poke i København og Mahalo Poke i Aarhus.

Snackrevolutionen og perfekte lejligheder til rejer

Madkulturen i mange lande er i hastig udvikling, ofte anført af USA. Grænserne mellem hoved- og mellemmåltider bliver mere og mere udviskede, og det at spise tre regulære måltider om dagen er efterhånden noget, der hører fortiden til. Det nye "normale" er i dag at spise mange mellemmåltider eller snacks, enten ved at man ikke spiser nogen hovedmåltider overhovedet, men i stedet en masse mindre snacks dagen igennem, eller ved at man spiser tre mindre måltider med snacks ind imellem. I dag er snacks ikke kun søde sager, men kan sagtens bestå af mere mættende og sundere småretter.

Image

Kilde: White Hutchinson Leisure & Learning Group

Rejer er ideelle til enhver frokost- eller middagsret og kan bruges både i forretter og som del af hovedretten. En anden perfekt lejlighed at bruge rejer er i snacks – især til den form for snack, som ikke består af søde sager, men i stedet udgør et sundt og mættende mellemmåltid – se nedenfor.

Image

Rejer til snacks, frokost, aftensmad eller buffet

Her kan du finde masser af opskrifter med rejer

TIP! Madspild

Lad ikke en god råvare gå til spilde – smid ikke rejeskallerne ud! Ligesom med mange typer af ben kan man bruge rejeskaller til at lave en smagfuld bouillon, som er den perfekte basis i risotto, saucer eller supper.

Se vores sortiment af rejer

Vi tilbyder et stort udvalg af rejer – frosne eller i lage, med eller uden skal og i forskellige størrelser. Få det fulde overblik over mulighederne her:

Udforsk vores sortiment af rejer

Udforsk vores sortiment af rejer

Vi tilbyder en bredt udvalg af rejer; frosne eller i lage, med eller uden skal og i forskellige størrelser. For et fuldt overblik over dine muligheder, tag et kig i vores produktdatabase:
Royal Greenlands rejer
...